Monitalentti Louhivuori kehittelee Jackson-suvun edustajien kanssa soivaa älykäsinettä

Kalevi Louhivuorella on monta rautaa tulessa: hän suunnittelee kesän festareita, isännöi jazz-klubeja ja viimeistelee teknologiakeksintöä maailmalle.

Mia Grönstrand

Kalevi Louhivuori harmittelee, että trumpetin soitto on jäänyt päivittäisen fresbeegolfin harjoittelun jalkoihin. – Voisin olla siinä parempikin, hän toteaa.

Mia Grönstrand

PORVOO | Huippulahjakas multi-instrumentalisti, niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin kriitikoiden ylistämä säveltäjä ja sovittaja, jonka instrumenttihallinta on virtuoosimaista – siinäpä muutamia mainesanoja, joilla jazz-muusikko Jorma Kalevi Louhivuorta julkisuudessa kuvaillaan.

Porvoon Kulloossa parin viime vuoden ajan asunut Louhivuori tuntuu tekevän täysillä ja vähän päällekin sen mitä tekee. Musiikkisuvun vesana hän ei tarkalleen muista milloin tarttui johonkin soittimeen ja mikä soitin on ollut, sillä musiikki ja instrumentit olivat lapsuudessa aina läsnä.

– Musiikki oli aina osa ympäristöä, se oli sellaista musiikilla leikkimistä, Louhivuori kuvailee.

Ensimmäisen sävellyksensä hän teki viisivuotiaana. Teksti kertoi palomiehistä.

– Veljen bändin kanssa soitimme kadulla, minä rumpuja.

Jazz imaisi klassisen musiikin parissa aloittaneen Louhivuoren mukaansa isoveli Olavi Louhivuoren tavoin.

– Mutta olen aina halunnut musiikkiin mukaan enemmän kuin mitä nuoteissa lukee. Luonteessani on taipumusta improvisoida ja luoda uutta.

Kiitosta Louhivuori antaa kotikaupungilleen Jyväskylälle, jossa oli innostavat ja hyvät opettajat. Erityisen suuri merkitys oli kaupungissa toimineella live musiikin klubilla, Popparilla (entinen Jazz Bar), joka tarjosi elävää musiikkia ja huikeita jameja. Kotimaisten ja kansainvälisten artistien kanssa musisoi myös nuori Kalevi Louhivuori.

– Mun muusikkous lähti ihan uudelle uralle kun soitin parempien muusikoiden kanssa, Louhivuori, joka 16-vuotiaana sai Jazz Barin Vuoden tulokas -tunnustuksen, toteaa.

Kaikki halukkaat voivat nousta lavalle improvisoimaan huippuartistien kanssa.

Mitä on itse aikoinaan saanut, sitä Louhivuori haluaa jakaa itsekin eteenpäin. Hänen isännöimänsä suositut Free Fall Nights -klubit tarjoavat nouseville kyvyille mahdollisuuden nousta lavalle.

Klubi-iltojen innoittamana Louhivuori järjestää yhteistyökumppaneineen elokuussa Vantaan Vernissaan viikonlopun mittaisen kaupunkifestivaalin, Free Fall Fest -festivaalin. Esiintyvien artistien lisäksi luvassa on klubi-iltojen tapaan jamittelusessioita, joissa kaikki halukkaat voivat nousta lavalle improvisoimaan huippuartistien kanssa. Tilanteet ovat uusia myös ammattilaisille, mikä tuo esiintymiseen lisää särmää ja yllätyksiä.

– Haluan pitää tilanteet avoimina ja vähän vaarallisina, Louhivuori toteaa.

Miehen loputtoman tuntuisesta ideapajasta on syntyisin myös Sipoon Söderkullaan kesällä toteutettava Sipoo for Kids – ja Sipoo Jazz -festivaalit, joiden sisältö on vielä muotoutumassa. Viikonlopun mittaisille festivaaleille haetaan parhaillaan sponsorirahoitusta.

T- Glove on uusi instrumentti.

Muusikkona ja säveltäjänä Kalevi Louhivuori tunnetaan maailmalla. Suunnitelmissa on lyödä läpi maailmanlaajuisesti myös pelisovellus T-Gloven kautta. Kyse on älykäsineestä ja siihen liittyvästä pelistä, jonka avulla osaamatonkin voi soittaa.

– Käsinettä käyttäen voi oppia nopeasti soittamaan biisejä ja tekemään musaa, Louhivuori kiteyttää ja esittelee kuinka hanska kädessä voi sormiaan näppäilemällä soittaa lähes mitä vain.

–Tämä on uusi instrumentti, kuin taskuun mahtuva midi-controller.

Hän on itse kehittänyt pelin, ja käsineen isä, musiikkitieteen professori Jukka Louhivuori.

Hanketta varten on perustettu oma yhtiö, Taction Enterprises, jonka toimitusjohtajana on Kalevi Louhivuoren pitkäaikainen yhteistyökumppani musiikin saralla, Los Angelesissa asuva Narinder Singh. Miehen vaimon, Autumm Jacksonin kautta Louhivuoren yrityksellä on kontaktit Jacksonien suureen musiikkisukuun.

T-Glove esiteltiin viime syksynä Slush-tapahtumassa, ja maailmanvalloituksen on suunniteltu tapahtuvan ensi vuoden joulukuussa.

– Parhaillaan haetaan pienempiä rahoittajia, jotta teollinen prototyyppi voidaan viimeistellä, Louhivuori sanoo.

Periaatteessa käsinettä voi käyttää muuhunkin kuin musiikin tuottamiseen, softasta riippuen mahdollisuudet ovat rajattomat.

Porvoon Kulloosta luonnonrauhaa perheineen etsinyt Kalevi Louhivuori rentoutuu frisbeegolfin parissa. Itse asiassa rentoutuminen ei välttämättä kuvasta ihan oikein Louhivuoren asennetta harrastukseensa. Intensiivinen harjoittelu vie aikaa monta tuntia päivässä. Talon pihapiiriin rakennettu rata tarjoaa hyvät harjoitusmahdollisuudet.

Kilpailuhenkisenä Louhivuori ei ole tyytynyt heittelemään koreja vain omalla pihamaalla. Parin vuoden harjoittelulla Louhivuori nousi lajin harrastajissa maan kärkikastiin ja SM- ja EM -kisat on tullut koluttua läpi.

– Tämä on minun meditaatiojoogaa. Laji samaan aikaan rauhoittaa ja haastaa mieltä ja kehoa, mies toteaa.

Jorma Kalevi Louhivuori

Syntynyt 1984 Jyväskylässä.

Asuu Porvoossa.

Perhe vaimo ja tytär.

Perustanut useita kansainvälistäkin mainetta niittäneessä kokoonpanossa kuten The Northern Governors sekä Sun Trio.

Voittanut yksin ja eri kokoonpanoissa vaikuttaen useita kotimaisia ja kansainvälisiä musiikkipalkintoja.

Free Fall Nights -klubit pyörivät Vantaan Vernissassa. Emma Salokoski ja Hilkka Louhivuori solisteina 31.3.

Katso lisää: www.jkilmusic.fi

Share to