Live stream from Ville Luukkonen graduation concert: Sibelius Academy

Check out this awesome concert Kalevi was asked to participate in! He plays in 3 songs from which part 1 starts from 17:34, part 2 starts from 45:30 and 3rd from 1:15:06.

Enjoy!

 

Share to

Harmony of the spheres plays 3 concerts at Tampere Biennale!

© Henri Melaanvuo
CONCERT

HARMONY OF THE SPHERES & JARI SUOMINEN

Jorma Kalevi Louhivuori – trumpet, Aino Peltomaa – vocals, Antti Peltomaa – bouzuki, keys, electronics, Jari Suominen – synthetizator

The concert ends at about 10.40

O Pastor Animarum

O pastor animarum / et o prima vox / per quam omnes creati sumus / nunc tibi, tibi placeat / ut digneris / nos liberare de miseriis / et languoribus nostris.

O shepherd of our souls / and primeval voice / through whom all are created, / let it now be your pleasure / that you consent / to free us from our misery / and ailment.

– Hildegard of Bingen

Harmony of the Spheres explores a dialogue between human and universe, between the eternal and the present moment. Meditative surround soundscapes, inspiring Medieval tunes by Hildegard of Bingen and improvisation combine with original compositions to produce a soothing tapestry.

The guest performer in this morning’s improvisation is Jari Suominen on the DIMI-A synthesizer.

Facebook event

Share to

Suomi 100-years: First composition ever for smart gloves and a symphony orchestra!

Näyttökuva 2018-01-09 kello 23.27.02 (2)

HERE IS THE LIVE PERFORMANCE

The official Suomi 100 jury ordered an composition from Kalevi Louhivuori for the main Suomi 100 event which was held at Oulu on 2nd of december 2017. This was Kalevi´s first composition for an symphony orchestra and first composition ever for smart gloves!

 

Share to

Free Fall -festareilla lavalle voi nousta kuka vain – uudessa tapahtumassa soittaa tunnettuja artisteja ja nuoria lupauksia

Festivaalien ajaksi tunnelmallinen Vernissa valaistaan ledeillä. – Onneksi on sisätilat, jos säät eivät suosi, Jan Vaaka ja Kalevi Louhivuori tuumivat. Ensi vuonna tapahtumasta on tarkoitus tehdä koko Vantaan laajuinen

Jenni Nissi

TAPAHTUMA Free Fall Fest tuo Tikkurilan Vernissan lavoille tunnettuja muusikoita, mutta myös yllätyksiä katsomon puolelta.

Vernissan perjantaiöistä tutun Free Fall Nights -klubin konsepti pääsee testiin uusissa olosuhteissa, kun klubin järjestäjien samalla idealla toteuttama festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa tulevana viikonloppuna.

Rytmimusiikkiin painottuvalla festivaalilla kuullaan tunnettujen artistien, kuten Emma Salokosken ja Osmo Ikosen, lisäksi nuoria vantaalaisia lupauksia.

Kuten klubeillakin, festivaalikävijät voivat nousta lavalle jammailemaan bändin ja artistin kanssa.

Muusikkoina itsekin työskentelevät järjestäjät Jan Vaaka ja Kalevi Louhivuori haluavat antaa nuorille artisteille mahdollisuuden osoittaa kykynsä ja oppia samalla uutta.

Niin sanotulla jamipassilla pääsee festivaalilla sekä kuuntelemaan musiikkia että esittämään sitä.

– Koko klubikonsepti syntyi aikoinaan siitä, että opimme itse nuorina muusikkoina paljon osallistumalla jameihin kokeneempien muusikoiden kanssa, Louhivuorimuistelee.

Nuorien muusikonalkujen kannattaakin näyttää taitonsa, sillä festivaalin yhteydessä järjestetään jami-kilpailu, jonka voittaja palkitaan keikkasopimuksella tuleville klubeille.

Keikkojen lisäksifestivaalikävijät voivat osallistua erilaisiin pajoihin tai käydä vaikka näyttelyssä.

Yhdessä pajoista voivat keikkalavaa arastavatkin kokeilla musisointia. Pajassa pääsee testaamaan tulevaisuuden soittimia, jotka puetaan päälle, Louhivuori kertoo ja esittelee tyköistuvaa valkoista hanskaa, jonka kämmenpuolella on paineltavia anturoita.

– Kynnys musiikin soittamiseen voi madaltua, kun soittimen saa pukea päälle, hän uskoo.

Pajoja ja muuta oheisohjelmaa on luvassa myös sunnuntaina, joka on omistettu lapsiperheille. Musiikin ohessa lapset voivat piirtää sarjakuvia tai rakentaa soittimia.

– Olemme halunneet tapahtumasta koko perheen festivaalin, jossa korostuu itse tekeminen, järjestäjät summaavat.

Ensimmäistä kertaa järjestettävää tapahtumaa ei ole haluttu profiloida liikaa, järjestäjät kertovat. Ensi vuonna isommin, he suunnittelevat.

Lippujen hinnat on haluttu pitää matalina, jotta mahdollisimman moni tulisi tutustumaan uuteen tapahtumaan.

– Uuden festivaalin nostaminen esille on haaste, mutta uskomme, että yleisö tulee nauttimaan viikonlopusta, Vaaka arvioi.

Klubeilta saatu palaute on ainakin ollut positiivista.

– Yleisö elää yhdessä esiintyjien jännitystä ja kannustaa kympillä, Vaaka kuvailee jamikeikkojen tunnelmaa.

Free Fall Fest ja Free Fall Kids la–su 5.–6.8. Vernissassa (Tikkurilantie 36).

Teksti: Jenni Nissi

Free Fall Fest

Perjantaina ravintola Ugglassa, Helsingissä (Annankatu 10) klo 22 mm. Micke Björklöf ja Ville ”Lefty” Leppänen. Ilmaiseksi sisään klo 24 asti.

Lauantaina: Room Full of Hendrix, Trespassers, Eternity Hour, Variant, Hoippuorkesteri, Emma Salokoski ja Osmo Ikonen.

Sunnuntaina: Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu, Takuumiehet ja Mörrimöykyn suvi -musikaali.

Lisäksi mm. karaokeklubi, animaatiopaja ja Rakkauden tiloja -näyttely. Ruokakojuja sekä kahvila avoinna.

Liput lauantaina 31,50 euroa ja sunnuntaina 13,50/7,50 euroa tai perhelippu 32,50 euroa Tiketistä.

Lisätietoa: freefallfest.net sekä Free Fall Nights Facebookissa.

Share to

Free Fall Nights -klubi käynnistyy Punavuoren Ugglassa 16. kesäkuuta

Perjantai-iltojen musiikista vastaa Kalevi Louhivuoren johtama kovatasoinen house band solistivieraineen ja illan päätteeksi lava on vapaa jamitteluun. Ensimmäinen klubi-ilta pidetään tulevana perjantaina, 16. kesäkuuta 2017.

Luvassa on vahvaa jamipohjaista ilottelua artistien esittäessä sekä omia että lainabiisejä. Versiot tutuista kappaleista ovat upouusia ja niiden sovittamisesta vastaavat Free Fall Bandin muusikot johtajanaan jazzmusiikin maisteri Kalevi Louhivuori. Yhtye koostuu suomalaisista huippumuusikoista ja kokoonpano vaihtelee sooloartistin tyylisuunnan mukaan.
Tiedote lupaa, että ”jokaisen klubi-illan päättävät huikeat Open Stage-jamit”, joiden ounastellaan venyvän parinkin tunnin mittaisiksi ja tunnelmiltaan yleisön riehaannuttaviksi.

Free Fall Nights-illat eivät liputa jonkin tietyn genren ilosanomaa, vaan kuulijoille tarjotaan kesän mittaan hyvin erilaisia tyylisuuntia ja listalta löytyvät mm. soul, funk, jazz, R&B, hiphop, electro, roots ja pop ”kaikkine variaatioineen”.

Konsepti ei ole aivan uusi, sillä tapahtuma on vetänyt salit täyteen väkeä jo useamman vuoden ajan. Tämän vuoden alusta Free Fall clubi-iltoja on vietetty menestyksekkäästi Tikkurilan Kultturikeskus Vernissassa, jossa pidetään samalta pohjalta 5. – 6. elokuuta myös kaksi festivaalia.

Jatkot Punavuoressa

Free Fall Nights-illat alkavat yökerho Ugglassa 16.6. jolloin vietetään klubin avajaisia. Lavalle nousevat Free Fall Bandin kanssa musiikin ihmelapsi Osmo Ikonen sekä hänen siskonsa Heini Ikonen. Osmon ohjelmisto koostuu hänen omista hiteistään sekä hänelle rakkaista lainakappaleista. Heini Ikonen tunnetaan yhtenä Suomen käytetyimmistä taustalaulajista sekä hänen huikeasta Michael Jackson Tribute Showstaan, jonka kappaleita tullaan kuulemaan avajaisissa koko keikan verran.

Free Fall Nights-illoista kaavaillaan uusiutuvan Ugglan päätuotetta normaalin yökerhotoiminnan lisäksi. Elävää musiikkia on luvassa joka perjantai lukuun ottamatta Juhannusaattoa ja yleisöä Ugglan klubille mahtuu 300 henkeä.

Free Fall Nights-illoissa ovat esiintyneet aikaisemmin mm. Paleface, Janna Hurmerinta, Emma Salokoski, Timo Lassy, Aili Ikonen, Johanna Försti, Biniyam Schelling, Narinder Singht, Juha Viitala (Club for 5), Antti Koivula (avauskuvassa), Linda Ilves, Hilkka Louhivuori, Sami Pitkämö, Tommy Lindgren ja Osmo Ikonen.
Lippuja avajaisiin voi ostaa Tiketistä ja Ugglan ovelta. Show alkaa klo 22.00. Liput 12 €.

Share to

Monitalentti Louhivuori kehittelee Jackson-suvun edustajien kanssa soivaa älykäsinettä

Kalevi Louhivuorella on monta rautaa tulessa: hän suunnittelee kesän festareita, isännöi jazz-klubeja ja viimeistelee teknologiakeksintöä maailmalle.

Mia Grönstrand

Kalevi Louhivuori harmittelee, että trumpetin soitto on jäänyt päivittäisen fresbeegolfin harjoittelun jalkoihin. – Voisin olla siinä parempikin, hän toteaa.

Mia Grönstrand

PORVOO | Huippulahjakas multi-instrumentalisti, niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin kriitikoiden ylistämä säveltäjä ja sovittaja, jonka instrumenttihallinta on virtuoosimaista – siinäpä muutamia mainesanoja, joilla jazz-muusikko Jorma Kalevi Louhivuorta julkisuudessa kuvaillaan.

Porvoon Kulloossa parin viime vuoden ajan asunut Louhivuori tuntuu tekevän täysillä ja vähän päällekin sen mitä tekee. Musiikkisuvun vesana hän ei tarkalleen muista milloin tarttui johonkin soittimeen ja mikä soitin on ollut, sillä musiikki ja instrumentit olivat lapsuudessa aina läsnä.

– Musiikki oli aina osa ympäristöä, se oli sellaista musiikilla leikkimistä, Louhivuori kuvailee.

Ensimmäisen sävellyksensä hän teki viisivuotiaana. Teksti kertoi palomiehistä.

– Veljen bändin kanssa soitimme kadulla, minä rumpuja.

Jazz imaisi klassisen musiikin parissa aloittaneen Louhivuoren mukaansa isoveli Olavi Louhivuoren tavoin.

– Mutta olen aina halunnut musiikkiin mukaan enemmän kuin mitä nuoteissa lukee. Luonteessani on taipumusta improvisoida ja luoda uutta.

Kiitosta Louhivuori antaa kotikaupungilleen Jyväskylälle, jossa oli innostavat ja hyvät opettajat. Erityisen suuri merkitys oli kaupungissa toimineella live musiikin klubilla, Popparilla (entinen Jazz Bar), joka tarjosi elävää musiikkia ja huikeita jameja. Kotimaisten ja kansainvälisten artistien kanssa musisoi myös nuori Kalevi Louhivuori.

– Mun muusikkous lähti ihan uudelle uralle kun soitin parempien muusikoiden kanssa, Louhivuori, joka 16-vuotiaana sai Jazz Barin Vuoden tulokas -tunnustuksen, toteaa.

Kaikki halukkaat voivat nousta lavalle improvisoimaan huippuartistien kanssa.

Mitä on itse aikoinaan saanut, sitä Louhivuori haluaa jakaa itsekin eteenpäin. Hänen isännöimänsä suositut Free Fall Nights -klubit tarjoavat nouseville kyvyille mahdollisuuden nousta lavalle.

Klubi-iltojen innoittamana Louhivuori järjestää yhteistyökumppaneineen elokuussa Vantaan Vernissaan viikonlopun mittaisen kaupunkifestivaalin, Free Fall Fest -festivaalin. Esiintyvien artistien lisäksi luvassa on klubi-iltojen tapaan jamittelusessioita, joissa kaikki halukkaat voivat nousta lavalle improvisoimaan huippuartistien kanssa. Tilanteet ovat uusia myös ammattilaisille, mikä tuo esiintymiseen lisää särmää ja yllätyksiä.

– Haluan pitää tilanteet avoimina ja vähän vaarallisina, Louhivuori toteaa.

Miehen loputtoman tuntuisesta ideapajasta on syntyisin myös Sipoon Söderkullaan kesällä toteutettava Sipoo for Kids – ja Sipoo Jazz -festivaalit, joiden sisältö on vielä muotoutumassa. Viikonlopun mittaisille festivaaleille haetaan parhaillaan sponsorirahoitusta.

T- Glove on uusi instrumentti.

Muusikkona ja säveltäjänä Kalevi Louhivuori tunnetaan maailmalla. Suunnitelmissa on lyödä läpi maailmanlaajuisesti myös pelisovellus T-Gloven kautta. Kyse on älykäsineestä ja siihen liittyvästä pelistä, jonka avulla osaamatonkin voi soittaa.

– Käsinettä käyttäen voi oppia nopeasti soittamaan biisejä ja tekemään musaa, Louhivuori kiteyttää ja esittelee kuinka hanska kädessä voi sormiaan näppäilemällä soittaa lähes mitä vain.

–Tämä on uusi instrumentti, kuin taskuun mahtuva midi-controller.

Hän on itse kehittänyt pelin, ja käsineen isä, musiikkitieteen professori Jukka Louhivuori.

Hanketta varten on perustettu oma yhtiö, Taction Enterprises, jonka toimitusjohtajana on Kalevi Louhivuoren pitkäaikainen yhteistyökumppani musiikin saralla, Los Angelesissa asuva Narinder Singh. Miehen vaimon, Autumm Jacksonin kautta Louhivuoren yrityksellä on kontaktit Jacksonien suureen musiikkisukuun.

T-Glove esiteltiin viime syksynä Slush-tapahtumassa, ja maailmanvalloituksen on suunniteltu tapahtuvan ensi vuoden joulukuussa.

– Parhaillaan haetaan pienempiä rahoittajia, jotta teollinen prototyyppi voidaan viimeistellä, Louhivuori sanoo.

Periaatteessa käsinettä voi käyttää muuhunkin kuin musiikin tuottamiseen, softasta riippuen mahdollisuudet ovat rajattomat.

Porvoon Kulloosta luonnonrauhaa perheineen etsinyt Kalevi Louhivuori rentoutuu frisbeegolfin parissa. Itse asiassa rentoutuminen ei välttämättä kuvasta ihan oikein Louhivuoren asennetta harrastukseensa. Intensiivinen harjoittelu vie aikaa monta tuntia päivässä. Talon pihapiiriin rakennettu rata tarjoaa hyvät harjoitusmahdollisuudet.

Kilpailuhenkisenä Louhivuori ei ole tyytynyt heittelemään koreja vain omalla pihamaalla. Parin vuoden harjoittelulla Louhivuori nousi lajin harrastajissa maan kärkikastiin ja SM- ja EM -kisat on tullut koluttua läpi.

– Tämä on minun meditaatiojoogaa. Laji samaan aikaan rauhoittaa ja haastaa mieltä ja kehoa, mies toteaa.

Jorma Kalevi Louhivuori

Syntynyt 1984 Jyväskylässä.

Asuu Porvoossa.

Perhe vaimo ja tytär.

Perustanut useita kansainvälistäkin mainetta niittäneessä kokoonpanossa kuten The Northern Governors sekä Sun Trio.

Voittanut yksin ja eri kokoonpanoissa vaikuttaen useita kotimaisia ja kansainvälisiä musiikkipalkintoja.

Free Fall Nights -klubit pyörivät Vantaan Vernissassa. Emma Salokoski ja Hilkka Louhivuori solisteina 31.3.

Katso lisää: www.jkilmusic.fi

Share to

Jamikulttuuri kukoistaa Vernissassa

kuva keikalta

Vernissan uusi rytmimusiikkiklubi tuo Vantaalle kotimaiset eturivin solistit ja huippujamit. Elokuussa Tikkurilaan rantautuu samalla konseptilla myös aivan uudentyyppinen rytmimusiikkifestivaali Free Fall Fest.

Kansainvälisesti palkittujen muusikkojen Kalevi Louhivuoren ja Jan Vaakan isännöimä Free Fall Nights -klubi siirtyi vuodenvaihteessa Storyvillestä Vernissaan. Klubilla kuullaan jazzia, soulia ja muuta rytmimusiikkia. Lavalle nousee joka keikalla Free Fall Housebandin lisäksi sekä huippuartisti että nouseva kyky ja illan päättävät Louhivuoren johtamat Free Fall -jamit.

Jokainen klubi-ilta on ainutkertainen ja täynnä yllätyksiä niin esiintyjille kuin yleisöllekin. Artistit joutuvat illan aikana haastamaan itsensä ja heittäytymään todelliseen vapaapudotukseen, sillä kappaleet saattavat rönsyillä musiikkityylistä toiseen improvisaatioiden myötä. Solistit esittävät omien teostensa lisäksi itselleen tärkeää musiikkia, jonka kanssa ovat kasvaneet. Kaikki kappaleet on sovitettu uudelleen niin, että improvisaatiolle jää tilaa. Lava on avoin myös yleisölle, joten kaikki halukkaat voivat nousta lavalle improvisoimaan tähtien kanssa.

Aikaisemmilla klubeilla vapaapudotukseen ovat uskaltautuneet muun muassa Paleface, Jukka Perko, Osmo Ikonen ja Sami Pitkämö. Jamit ovat parhaimmillaan kestäneet tuntikausia, kun yleisö ja esiintyjät ovat yhdessä hullaantuneet musiikki-ilotteluun.

Kevätkauden Free Fall Nights -klubit

24.2. Tuomo Prättälä & Tuuli Ikonen
31.3. Emma Salokoski & Hilkka Louhivuori
28.4. Janna & Eva Louhivuori
26.5. Timo Lassy & Linda Fredriksson

Klubille mahtuu kolmesataa henkilöä. Lippuja Free Fall Night -iltoihin myy Tiketti. Liput 15€/10€.
Klubien ohjelma alkaa klo 20:30. Tapahtuma on ikärajaton (ala-ikäisille on oma alue).

Julkaistu: 15.2.2017
Share to

Uusi festari rantautuu Tikkurilaan – Järjestäjät: Vantaa saa oman “Flow-festivaalin”

Jan Vaaka ja Kalevi Louhivuori aikovat toteuttaa uuden musiikkifestivaalin Vernissan ympäristössä elokuussa.

Päivi Tuovinen

KULTTUURI Vernissan “urbaani taidepläjäys” yhdistelee jazz-, funk-, soul-, r&b- ja hip hop -musiikkiesityksiä sekä kuvataiteita, tanssia ja muita taidemuotoja.

Kulttuurikeskus Vernissassa Tikkurilassa aiotaan järjestää ensi kesänä uusi festivaali, Free fall music festival. Tämä sekoittelee jazz-, funk-, soul-, r&b- ja hip hop -musiikkiesityksiä sekä muita taidemuotoja, kuten kuvataiteita ja tanssia.

Festarin takana on kansainvälisestikin palkittu trumpetisti, kosketinsoittaja ja laulaja Kalevi Louhivuori. Louhivuoren vasempana kätenä toimii tuottaja, lyömäsoittaja Jan Vaaka.

– Festivaali toteutetaan elokuussa. Tapahtuman piti ajoittua kesäkuuhun, mutta sitä pitää lykätä, koska saan alkukesästä perheenlisäystä, Louhivuori kertoo.

Porvoolainen kaksikko kuvaa uutta tapahtumaa “urbaaniksi taidepläjäykseksi” ja “Vantaan omaksi Flow-festivaaliksi”.

– Festaria ei voida järjestää elokuussa samaan aikaan varsinaisen Flow’n kanssa, koska tämä veisi meiltä yleisöä. Tarkka ajankohta lyödään lukkoon pian. Muut festareihin liittyvät seikat tarkentuvat helmikuussa, Louhivuori selvittää.

Festareiden on tarkoitus olla kolmipäiväinen, kohtuuhintainen viikonlopputapahtuma, joka järjestetään Vernissan salissa ja pihalla joenrannassa. Sekä perjantaina että lauantaina esiintyy kaksi huippuartistia ja kaksi nousevaa kykyä. Lisäksi on jamittelusessioita, joissa kaikki halukkaat voivat nousta lavalle improvisoimaan tähtien kanssa. Tarjolla on myös oheisohjelmaa.

Sunnuntai on pyhitetty lapsiperheiden päiväksi: tarjolla on lapsille sopivaa musiikki- ja muuta taideohjelmaa.

Festareiden avulla järjestäjät haluavat tuoda Vantaalle korkeatasoista musiikkitarjontaa, tutustuttaa nuoria jazziin ja muuhun rytmimusiikkiin ja hälventää pinttyneitä käsityksiä näistä genreistä.

Vaakan mukaan festareiden musiikkiartistit ovat samoja nimiä, joita kuullaan lähikuukausina Vernissan klubi-illoissa. Louhivuori ja Vaaka ovat itsekin esiintyjälistalla, muut esiintyjät eivät ole vielä varmistuneet. Kuvataiteilijoista ainakin taidemaalari Virpi Ekman on festareilla mukana.

Yleisötavoitteena on lähes tuhat kävijää per päivä. Vaaka sanoo, että tapahtuman ydinkohderyhmänä on 25–45-vuotiaat.

“Flow-festarin” toteutus maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Rahoitusta hankitaan parhaillaan eri säätiöiltä. Järjestäjäkaksikko, Vernissan johtaja Vesa Peipinen ja Velmu ry:n toiminnanjohtaja Tommi Ouvinen pitävät festareiden toteutumista käytännössä jo varmana. Vernissa tarjoaa mielellään niille puitteet.

– Tikkurilaan sopii hyvin urbaani festari, joka tuo esille mielenkiintoisia artisteja. Tänne muuttaa jatkuvasti uusia asukkaita ja nuoria perheitä, jotka kaipaavat tällaista, Peipinen arvioi.

– Festivaali on sellaista, mitä ei ole ihan hetkeen täällä järjestetty. Hyvä piristysruiske Vantaalle, Ouvinen tuumii.

Lipunmyynti tapahtumaan alkaa mahdollisimman pian. Peipisen mukaan festari voi parantaa Vantaan kulttuuritarjontaa ja vetää Vernissaan uusia kävijöitä. Viime vuonna Vernissan yleisöennätys paukkui: paikan yli 200 kulttuuritapahtumassa kävi 35 000 vierasta.

Free fall nights

Vernissan ensimmäinen Free fall nights -klubi alkaa perjantaina 3.2. klo 20. Esiintyjinä ovat Johanna Försti ja Biniyam Schelling.

Försti tunnetaan Tanssii tähtien kanssa -orkesterin laulajana, Jo Stance -yhtyeen solistina ja 2016 Tähdet tähdet -ohjelman tähtikilpailijana. Illan aloittaa lupaava saksalais-etiopialaistaustainen räppäri Biniyam Schelling.

Opiskelijoille ja Elmujen jäsenille lippu maksaa 10 euroa, muille 15.

Seuraavat klubit: 24.2. Tuomo Prättälä, Heini Ikonen: Michael Jackson special. 31.3. Emma Salokoski, Hilkka Louhivuori. 28.4. Janna ja Eva. 26.5. Timo Lassy ja Linda Fredriksson. Kaikenikäisille tarkoitettujen iltamien on tarkoitus jatkua syksyllä.

Share to

Ajatus ”laulavasta kädestä” syntyi jo tuhat vuotta sitten – nyt suomalainen musiikkikäsine pyrkii maailmalle pelisovelluksena

T-Glove esitellään yleisölle keskiviikkona Slush-tapahtumassa. Sille haetaan kuumeisesti rahoittajia myös Yhdysvalloista.

Professori Jukka Louhivuori (vas.) ja säveltäjä Kalevi Louhivuori.

Professori Jukka Louhivuori (vas.) ja säveltäjä Kalevi Louhivuori. (KUVA: SAMI KERO / HS)
MUSIIKKITIETEEN professori Jukka Louhivuori sujauttaa kätensä mustavalkoiseen hanskaan, joka näyttää äkkiseltään tavalliselta golfin pelaajan käsineeltä.

Nahkainen hanska on Jyväs­kylän yliopistossa kehitetty uusi musiikkikäsine T-Glove, johon liittyy nyt monenlaisia toiveita: musiikkiopetuksen mullistaja, ennen kokemattoman elektroninen soitin sekä miljoonia kiinnostava viihteellinen musiikkipeli.

”Meillä on tietysti omiin suunnitelmiimme ja testeihimme perustuvat odotuksemme. Mutta T-Gloven käyttötarkoitukset ovat lopulta käyttäjien käsissä”, sanoo Louhivuori.

Käsinettä kehittävään ryhmään kuuluu myös Jukka Louhivuoren poika, trumpetisti ja säveltäjä Kalevi Louhivuori. Pelistä ei voi kertoa vielä kovin yksityiskohtaisesti, sillä neuvottelut ovat yhä kesken.

”Yleisemmin voi sanoa, että peli yrittää syventää musiikillista ymmärrystä ja että sitä voi käyttää jo opiskelun alkeistasolla. Mutta ammattilaisetkin saavat harjoitella pitkiä päiviä pelin mestaritasolle”, kertoo Kalevi Louhivuori.

”Meidän on silti vaikea ennakoida, mihin kaikkeen käsinettä ja pelejä käytetään. Joku saattaa soveltaa niitä tavalla, jota emme ole osanneet edes kuvitella.”

T-GLOVEA esitellään ensi kertaa yleisölle keskiviikkona Slush-tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa. Ensimmäinen erä T-Gloven teollisia prototyyppejä valmistuu näillä näkymin ensi maaliskuussa.

”Suomea pidetään pääomaköyhänä maana, mutta olemme löytäneet täältä iloksemme jo rahoittajia”, sanoo Jukka Louhivuori. Slushista musiikkikäsinettä varten perustettu yhtiö Tac­tion Enterprises hakee tietysti sekä näkyvyyttä että lisärahoitusta.

Kaliforniassa Yhdysvalloissa käsineelle on avannut ovia suomalainen muusikko ja tuottaja Narinder Singh, jolle Kalevi Louhivuori kertoi omasta peli-ideastaan ja musiikkikäsineestä.

Suomessa muun muassa Palefacen ja Redraman kanssa levyttänyt ”Nape” Singh on nyt ­T-Glovea edelleen kehittelevän Taction-yhtiön toimitusjohtaja ja Louhivuorten ohella yksi sen perustajista ja osakkaista.

”Saimme jo pari isoa sijoittajaehdokasta, mutta sopimusehdot olivat kyseenalaiset. Sanotaan vaikka, että ne eivät olleet ymmärtäneet täysin käsineen koulutuksellista ja humanistista puolta”, kertoo Singh, joka on asunut Los Angelesissa kohta kymmenen vuotta.

Suhteiden luomisessa on auttanut myös Taction-yhtiön taloushallinnosta vastaava Singhin vaimo Autumn Jackson, joka kuuluu Jacksonin suureen ­musiikkisukuun.

Hänen isänsä on laulaja Jermaine Jackson ja äidinisänsä Motown-levy-yhtiön perustaja, tuottaja ja lauluntekijä Berry Gordy. Edesmennyt setä oli Michael Jackson, joka olisi ollut tietysti täydellinen T-Gloven esittelijä.

”Tuttavuuksista, suhteista ja sukulaisuuksista on tietysti apua, sillä tällä alalla on valtavasti monenlaisia puheillepyrkijöitä ja yrittäjiä”, sanoo Singh.

”Mutta kilpailu on myös niin kovaa, että tuotteen pitää olla poikkeuksellisen kiinnostava.”

T-GLOVEN idea tiivistyy kevyeen käsineeseen, jonka kämmenpuolella on kaksikymmentä kosketukseen herkästi reagoivaa anturia.

Vapaan toisen käden sormilla näppäiltävä tai soitettava T-Glove on silti vain kätevä väline, eikä tietysti soi itsessään. Kaikki sillä tuotetut äänet ovat elektronisia, ja niiden maailma on jo nyt melkein rajaton. Käsine voi korvata yhden soittimen – vaikka pianon, kitaran tai rummut – tai käsineen käyttäjät voivat muodostaa kokonaisen yhtyeen.

Musiikkikasvatukseen erikoistunut Louhivuori havahtui ajatukseen soivasta kädestä runsaat kaksi vuotta sitten, kun meni unenpöpperössä pesemään hampaitaan: ”Katsoin peilistä harjaa pidellyttä kättäni ja kysyin miksi se ei soi.”

Ahaa-elämys ei syntynyt tietysti tyhjästä.

Musiikin kehollisesta oppimisesta kiinnostunut Louhivuori muisti samalla nykyaikaisen nuottikirjoituksen kehittäneen Guido Arezzolaisen ajatuksen ”laulavasta kädestä”. Nyt, tuhat vuotta myöhemmin, käden voisi saada ”laulamaan” oikeasti, sillä siihen olisi tekniset mahdollisuudet.

Louhivuori kertoi välähdyksestä heti kollegalleen, yliopistonopettaja Esa Viirretille, joka oli työskennellyt aikaisemmin pitkään sähköinsinöörinä. ”Muutaman päivän kuluttua meillä oli käsineestä jo ensimmäinen toimiva versio.”

Alkujaan Louhivuori ajatteli käsinettä musiikkikasvatuksen kautta. Kätevä keksintö saattaisi esimerkiksi kannustaa soittamaan ja helpottaa hankalaksi koetun musiikinteorian opiskelua – benediktiinimunkki Guidon käsimallia mukaillen.

”Saimme Tekesiltä ja Jyväs­kylän yliopistolta lopulta noin puoli miljoonaa käsineen ja sen tietokonesovellusten kehittämiseen. Mutta oivalsimme kymmenen hengen työryhmässä pian muut mahdollisuudet. Ehkä käsinettä voisikin käyttää soittimellisempaan ja ammattimaisempaan tekemiseen, ehkä siitä voisi muokata pelin.”

Sillä tiellä ollaan.

Käsineessä on kaksikymmentä herkkää anturia.

Käsineessä on kaksikymmentä herkkää anturia. (KUVA: SAMI KERO / HS)

Narinder Singh avaa ovia Yhdysvalloissa.

Narinder Singh avaa ovia Yhdysvalloissa. (KUVA: EMILIA KANGASLUOMA / HS)

Fakta

Kolme erilaista musiikkikäsinettä

 Slushissa puhuu keskiviikkona myös englantilainen laulaja ja lauluntekijä Imogen Heap, joka esittelee omaa MiMu-musiikkikäsinettään.

 MiMu on pikemminkin käden ja sormien liikkeitä lukeva langaton kaukosäädin kuin käsine. Muusikko voi ohjata sillä tietokonetta ja sen musiikkiohjelmia etäältä tai vaikka liikkeessä.

 MiMu on ilmeisesti suunniteltu alkujaan ammattilaisille, sillä yksi maksaa noin 3 000 euroa. Suomalaisen T-Gloven kauppahinnaksi on arvioitu noin 200 euroa.

 Kolmas uusi musiikkikäsine on italialaisten suunnittelema Remidi T8, jonka luvataan muuttavan koko käden soittimeksi. Ensi vuonna markkinoille tulevan, kosketukseen perustuvan käsineen ennakkohinta on noin 330 euroa. HS

Share to

Suomijatsarin elämää vuonna 2016 – Kalevi Louhivuorella on monta rautaa tulessa

Sovellusbisneksiä Jacksonin perheen kanssa ja bändejä vaikka muille jakaa. Kiirettä pitää Louhivuoren pojalla.

JKL SIDE

 

 

SOUNDI: alkuperäinen artikkeli (Antti Sillanmäki)

Trumpetisti Kalevi Louhivuori on täydellinen esimerkki nykyajan muusikosta, jonka päivät täyttyvät hyvin paljon muustakin kuin vain soittamisesta. Louhivuori työskentelee musiikin parissa todella monipuolisesti, sillä hän on ahkerasti levyttävän ja keikkailevan muusikon ohella ainakin keikkamyyjä, festarijärjestäjä ja jopa musiikinopetuspelin kehittäjä.

Soundi kysyikin mieheltä puhelimitse hieman kuulumisia ja lähiaikojen suunnitelmia.

– Olen julkaissut kolme omaa levyä tänä vuonna. Lisäksi olen ollut mukana soittamassa monella levyllä, esimerkkinä Ville Ojasen Kameleontti, joka pääsi Independent Music Awardsissa ehdolle parhaaksi instrumentaalilevyksi.

 

Louhivuoren omat tämän vuoden julkaisut ovat keväällä ilmestyneet Big Bluen Shooting Star ja Kalevi Louhivuori Quintetin Almost American Standards ja tuoreimpana lokakuussa ilmestynyt Sun Trion Reborn.

– Seuraavaksi teen Kalevi Louhivuori Quintetin toisen levyn, sen jälkeen vuorossa on The Northern Governorsin ep tai jopa kolmas kokopitkä albumi. Ensi vuodelle on lisäksi tarkoitus tehdä ainakin albumi uuden trion kanssa, ja vielä yksi sooloprojekti.

Musiikin tekemisen ja esittämisen lisäksi miestä pitää kiireisenä siis myös keikkojen järjestäminen muille.

– Aloitin juuri myymään keikkoja Fantastico Musicissa, ja olen pyörittänyt Free Fall -klubia Helsingissä Storyvillessä. Ensi vuodeksi klubi siirretään Tikkurilan Kulttuurikeskus Vernissaan, siten että klubi olisi aluksi kerran kuussa. Vernissassa järjestetään myös festivaalit kesäkuussa, siten että tapahtumia on niin sisällä keskuksessa kuin ulkoilmassakin.

Louhivuoren isä, Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen tohtori Jukka Louhivuori on kehittänyt musiikkikäsineen, ja yhdessä he johtavat projektia jonka tarkoituksena on julkaista musiikinopetuspeli.

– Musiikinopetuspelistä on tehnyt ensimmäisen demon helsinkiläinen Combo Breaker Oy, joka koostuu suomalaisista pelialan konkareista. Tätä projektia varten perustettiin Taction Enterprises, ja sen nimissä ollaankin saatu useita sijoittajia. Projektin soft product launch järjestetään tämän kuun lopussa Helsingissä järjestettävässä Slush Music -tapahtumassa, ja siellä annetaan showcase musiikkikäsineestä.

– Slush Musicin tapahtumassa meillä on mukana tunnettu artisti esittelemässä musiikkikäsinettä. Piakkoin kun käsineestä saadaan teollinen prototyyppi valmiiksi, niin alamme koodaamaan itse peliä toden teolla, joskin sen perustukset ovat jo valmiina.

Myös Jacksonin klaanilla on näppinsä musiikkipelissä.

–  Jermaine Jacksonin tytär Autumn Jackson kuuluu Taction Enterprisesin perustajiin. Hänen kanssaan olemme suunnitelleet pelin loppuun saakka.

Miehen aikataulu kuulostaakin todella kiireiseltä. On ihme, että Louhivuoren aika riittää kaikkeen tähän, varsinkin kun otetaan huomioon että julkaisutahdin tiukkuudesta huolimatta kaikki projektit tuppaavat olemaan priimaa. Hänellä on nimittäin tässä mainittujen asioiden lisäksi vielä monia muita projekteja koko ajan etenemässä.

– Olen niin laiska, että kun teen jotain, teen sen niin tehokkaasti kuin ikinä mahdollista, jotta siihen menee mahdollisimman vähän aikaa. Näin voin tehdä monta asiaa lyhyessä ajassa.

Ja näin miehelle jää myös vapaa-aikaa, jota hän kuluttaa ainakin frisbeegolfia pelaten.

Share to